Home | Alles over het krachtige karakter van de Cane Corso

Alles over het krachtige karakter van de Cane Corso

⏱ Leestijd: 4 minuten

De cane corso is misschien wel een grote hond en hij kan er agressief uit zien, maar dat betekent niet dat dat ook zo is. Het is namelijk een hond met een heel lief karakter die heel speels en ook kindvriendelijk is. Wel is het een goede waakhond die in geval van nood het baasje zonder twijfel zal verdedigen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cane Corso nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cane Corso!

De geschiedenis

Als je meer wil weten over het karakter van de cane corso, dan moet je eerst terug naar het begin van dit ras. Daar kun je namelijk al veel informatie uit halen over het karakter van de hond nu. De cane corso is al een heel oud ras. Hij stamt namelijk uit de middeleeuwen. Hij kwam vooral voor in Italië en heeft zich vanuit hier dan ook verspreid.

Het is ook niet voor niets dat de officiële naam van dit ras de cane corso Italiano is. Hij komt uit het zuiden van Italië en is ook wel bekend onder de naam ‘Italiaanse Molesser’ of de ‘Italiaanse Mastiff’.

De naam komt dan ook uit het Italiaans. Cane betekent namelijk hond in het Italiaans. Corso komt waarschijnlijk van het Keltische woord corso af, dat machtig betekent. Het zou echter ook zo kunnen zijn dat corso uit het Latijns komt, wat bewaker betekent. In ieder geval laat dit de taak van de stoere hond die hij vroeger had duidelijk zien.

De cane corso werd veel gebruikt als vechthond. Ze werden dan midden in de arena door hun begeleiders vastgehouden en losgelaten op wilde zwijnen. Verder werd de cane corso ook veel gebruikt als jachthond en dan vooral in de jacht op eetbaar groot wild zoals wilde zwijnen. Tot slot diende de cane corso ook nog veel als jachthond op de boerderij.

De hond moest dan het vee beschermen. Het was zijn taak om de dieren allemaal bij elkaar te houden en om ze te beschermen tegen bijvoorbeeld wolven. Ook moesten zij dieven tegenhouden die iets van de boerderij wilde stelen. Dit ras was dus eigenlijk onmisbaar vroeger.

Let op: Het karakter van jouw Cane Corso (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Cane Corso Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het karakter

Een cane corso is heel leergierig en speels. Als pup zijnde zijn ze heel erg speels en ze worden pas na drie jaar volwassen. Door de pup goed en consequent op te voeden, krijg je een stabiele, zelfverzekerde en trouwe hond. Gelukkig is het een hele intelligente hond en kun je hem dus goed trainen. Deze zelfverzekerdheid zullen ze ook zeker uitstralen.

Vaak hebben ze één baasje waar ze alles voor over hebben.

Het is heel belangrijk dat de hond een goede socialisatie meemaakt wanneer hij nog een pup is. Door zoveel mogelijk positieve ervaring op te doen met andere dieren of mensen in zijn jonge jaren, zal het later een stuk gemakkelijker zijn om met dieren of mensen om te gaan. Hierdoor is de cane corso ook heel erg geschikt als gezinshond. Als ze in hun jeugd veel negatieve dingen meemaken met een bepaald persoon, dan zullen ze dit onthouden en op latere leeftijd nog steeds een afkeer hebben naar diegene toe.

Wel kunnen ze in deze vroege fase ook andere dingen leren herkennen zoals luide geluiden zoals een scooter of een groep kinderen. Hierdoor is hij ermee bekend en zal hij geen gekke reactie geven hierop op latere leeftijd.

Verder is de cane corso ook erg loyaal en kunnen ze goed met kinderen overweg. Waarschijnlijk zullen ze het kind echter niet als baasje zien, omdat het niet een roedelleider is zoals een ouder iemand wel is. Let dus wel altijd op wanneer je kind samen speelt met de hond. Wel zal de hond je kind zo goed mogelijk beschermen wanneer hij denkt dat er gevaar dreigt.

Het is dankzij zijn taken van vroeger nog steeds een goede waakhond. Ze houden niet van onbekenden en het maakt niet uit of dat dan mensen of andere honden zijn. Ook wanneer duidelijk is dat het geen indringer betreft, zal hij nog steeds terughoudend zijn.

Het gezin betekent alles voor de cane corso en hij zal dan ook niet afschrikken om hen te verdedigen als dit nodig mocht zijn. Hij zal, als hij goed is opgevoed, nooit zonder reden agressief zijn. Dat betekent niet dat ze niet hun territorium zullen verdedigen als zij dit nodig vinden. Ze vinden het wel heel leuk om te spelen en om actief bezig te zijn. Het zijn natuurlijk ook erg grote en sportieve honden, waardoor ze het fijn vinden om veel ruimte te hebben zodat ze zich vrij kunnen bewegen.

Je kunt de cane corso goed trucjes leren omdat hij zo slim is. Hij is erg leergierig en werkt graag voor zijn baasje. Hier komt wel bij kijken dat het ras ook snel verveeld raakt. Je kunt dus niet altijd dezelfde oefeningen blijven herhalen, maar het is belangrijk dat je ook af en toe wat nieuwe dingen aanleert zodat je hond uitgedaagd blijft. Door goed te trainen en goed te belonen, bouw je een mooie band op met je hond.

Leer alles over het karakter van jouw Cane Corso

Wil je alles weten over het karakter van jouw Cane Corso? Bekijk dan ook het Cane Corso Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Het baasje

Deze actieve hond is het beste op zijn plek bij een actief en sportief baasje. Verder is het ook handig als het baasje al wat ervaring met honden heeft omdat de cane corso vrij energiek kan zijn. Doordat de hond vroeger vooral werd gebruikt als waakhond of als vechthond, heeft hij ook een baasje nodig die goed de leiding over hem heeft.

Dankzij zijn verleden heeft de cane corso een agressief en wild imago, waardoor je ook ziet dat hij nu nog steeds vaak een stoer baasje heeft. Helaas is het in het verleden ook vaak genoeg voorgekomen dat mensen de cane corso juist kozen vanwege zijn imago en niet omdat het hen een lieve of leuke hond leek.

Als een cane corso goed wordt opgevoed, zal hij echt niet zo agressief zijn. Wel staat dit ras in sommige landen op de lijst van gevaarlijke hondenrassen. Je moet dan toestemming hebben om dit ras hond te mogen hebben. Door de hond goed op te voeden, zul je zien dat hij een lief karakter heeft die zelfverzekerd is, maar niet agressief.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Cane Corso?

Bekijk dan het Cane Corso Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De Cane Corso Formentino 

De Cane Corso Formentino is een indrukwekkend en majestueus ras, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Rome. Oorspronkelijk gefokt als een veelzijdige werkhond, staat de Formentino bekend om zijn kracht, moed en loyaliteit. Met zijn imposante...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cane Corso wilde weten in één compleet e-book!”

Cane Corso Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Cane Corso!

  • Wil je een Cane Corso kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cane Corso zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cane Corso trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cane Corso de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cane Corso en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cane Corso Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Cane Corso Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Cane Corso Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload