Home | Cane Corso: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Cane Corso: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

Van oorsprong is de Cane Corso een Italiaans hondenras en je spreekt het uit als “kaane korso”. Deze hond heeft een hele lange geschiedenis achter zich en is nog steeds een populaire hond om te hebben als huisdier. Ze hebben hele specifieke raskenmerken waaraan je de hond goed kunt herkennen.

Hieronder lees je alles over de Cane Corso dat je moet weten. Zo leer je meer over de geschiedenis, de kenmerken en de prijs van dit bijzondere hondenras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cane Corso nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cane Corso!

De geschiedenis van de Cane Corso

Laten we beginnen bij het begin en in dit geval is dit in Italië. Het woord cane komt uit het Latijnse Canis en de betekenis hiervan is hond. Waar het woord corso vandaan komt, bestaat enige onzekerheid over. Het zou kunnen komen van het Griekse woord Kortos. Dit betekent landgoed omheind met een hek. In dit geval zou Cane Corso dus “hond die het landgoed beschermt” betekenen.

Het zou echter ook kunnen slaan op grof, robuust en sterk. Dit is namelijk de betekenis van het woord Corso in de Italiaanse streek Puglia en dit omschrijft ook nog eens het karakter van de Cane Corso. Je hebt dan ook niet voor niets de Italiaanse uitdrukking “forte come un Corso”, wat “sterk als een Corso” betekent.

Een andere optie is echter dat het woord Corso afstamt van “Cohors”, een Latijns woord dat bodyguard of beschermer betekent. Het is niet duidelijk of de naam Cane Corso al voor of tijdens het Romeinse Rijk bestond of dat deze daarna pas bedacht is. Wel is duidelijk dat de Cane Corso voor verschillende doeleinden wordt gebruikt sinds de val van het Romeinse Rijk. Het ras kwam vooral veel voor in het zuiden van Italië en werd hier dan ook veel gebruikt.

De oorspronkelijke taak van de Cane Corso was om het landgoed en het vee te beschermen tegen veedieven en wolven. Tijdens het beschermen van het vee droegen ze dan een ijzeren halsband zodat ze beschermd waren tegen eventuele aanvallen van wolven.

De reden dat dit ras hiervoor werd gebruikt, is omdat zij daarvoor nog gebruikt werden als strijd honden. Dit is al heel lang geleden, namelijk de vierde eeuw voor Christus. De Cane Corso werd voor het eerst beschreven in Italiaanse literatuur in het jaar 1200. Het ras werd voor verschillende doeleinden gebruikt en was dus vooral populair bij boeren, maar ook bij slagers, jagers en veldwachters.

Aan het einde van de vorige eeuw was er nog geen duidelijk rasstandaard van de Cane Corso. Er waren wel een aantal honden, maar deze hadden allemaal net iets andere kenmerken. Sommige hadden te korte neuzen, andere hadden juist weer te lange neuzen en ook het gebit zag er steeds iets anders uit.

Er werd toen een herstelprogramma opgezet. In 1983 vond hiervoor de eerste officiële bijeenkomst plaats waarbij twaalf volwassen Cane Corso’s bij waren. Er werd toen ook de eerste rasvereniging van dit ras opgericht, namelijk de Sociatà Amatori Cane Corso (S.A.C.C.). Het doel was om het ras Cane Corso te redden. 

Basir was één van de honden die tot het eerste nestje behoorde dat gefokt werd voor het herstelprogramma in 1980. Hij stond model voor het eerste officiële rasstandaard. Na een tijdje wordt het ras de Cane Corso erkend door de ENCI, maar op dat moment hebben de honden niet meer de kwaliteiten die Basir had. Tot op de dag van vandaag kunnen er nog steeds maar weinig honden binnen dit ras vergeleken worden met Basir.

De fysieke kenmerken de Cane Corso

De Cane Corso is een sterke, atletische en grote hond. Hij behoort tot de dogachtigen en is iets langer dan dat hij hoog is. Hij heeft een aantal typische uiterlijke kenmerken waardoor je het ras gemakkelijk kunt herkennen. Zo is het relatief gezien een grote en sterke hond, waardoor hij ook veel beweging nodig heeft.

Hij mag misschien wel groot zijn, dat betekent niet dat het een lomp dier is. Hij is namelijk heel elegant dankzij zijn gespierde en brede borst en rug. De staart wordt in het verlengde van de rug gedragen wanneer hij loopt, maar hangt anders naar beneden. De poten zijn sterk en recht en omdat de voorpoten een ronde vorm hebben, lijken ze een beetje op kattenvoeten.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Cane Corso wordt ook uitgebreid behandeld in Cane Corso Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De kop van dit ras is waar je hem zo goed aan kunt herkennen. Hij heeft namelijk een brede kop en de overgang tussen de snuit en de schedel is heel duidelijk te zien. Zijn ogen zijn driehoekig van vorm en hangen een beetje naar beneden. De bovenlippen van de Cane Corso zijn heel groot en hangen over zijn onderlippen heen.

Soms hangen ze zelfs ook over zijn onderkaak heen. De neus is dan groot en zwart en zijn ogen zijn meestal donker van kleur. De vacht is kort en dicht en heeft een mooie glans.

Net zoals andere rassen, heeft ook de Cane Corso richtlijnen voor het gewicht en de hoogte van de honden. Bij een reu ligt de gemiddelde schofthoogte tussen de 64 en de 68 centimeter. Een teefje is meestal iets kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 50 en de 64 centimeter. Ook aan het gewicht zitten bepaalde eisen verbonden. Zo mag een reu tussen de 42 kilo en de 50 kilo wegen en een omdat een teefje ook wat kleiner is, mag zij tussen de 38 kilo en de 45 kilo wegen.

Verschillende kleuren Cane Corso

De Cane Corso komt in verschillende kleuren voor, namelijk zwart, blond, grijs, rood en bruin. Er zijn ook nog verschillende tinten van deze kleuren mogelijk. Bij grijs heb je bijvoorbeeld loodgrijs, maar ook leisteen grijs en lichtgrijs. De kleur grijs wordt echter ook wel eens blauw genoemd.

Dit ras heeft bijna altijd een vast palet aan kleuren, waardoor deze hond ook zo kenmerkend is. Het is hierbij ook toegestaan om gestroomde varianten van deze kleuren te hebben. Dat wil zeggen dat er strepen van verschillende tinten grijs of rood te zien zijn in de vacht van de hond.

De neus van de Cane Corso is over het algemeen zwart van kleur. Wanneer de hond bruin of gestroomde kleuren heeft, mag het masker op de snuit echter niet verder gaan dan de lijnen van de ogen. Daarnaast heeft dit ras meestal ook een kleine witte vlek op zijn borst. Het is ook toegestaan dat hij op de uiteinden van zijn voeten en op de brug van zijn neus ook wat witte vlekken heeft.

Het karakter van de Cane Corso

Ondanks zijn minder lieve verleden, is de Cane Corso een hele lieve hond. Hij is dan ook heel geschikt als hond voor een gezin. Deze hond is namelijk heel erg gehecht aan zijn gezin en wil heel graag zijn baasjes bewaken en beschermen. De Cane Corso is een sportief en intelligent ras. Hij is graag in de buurt van zijn baasje en is erg trouw aan hem.

Ook met jonge kinderen kan hij redelijk goed overweg, maar je moet natuurlijk wel altijd een oogje in het zeil houden. Omdat het een goede waakhond is, zal hij erg afwachtend zijn wanneer hij vreemde mensen ziet. Wanneer zijn baasje aangeeft dat het oké is, zal hij al snel de nieuwe persoon accepteren.

De Cane Corso is dus een echte gezinshond en hij vindt het dan ook heerlijk om flink te spelen met zijn baasjes. Hierdoor is het ook wel belangrijk dat ze veel ruimte hebben zodat ze zich niet in hoeven te houden, maar lekker vrij kunnen bewegen. Je kunt hem ook redelijk gemakkelijk trucjes aanleren. Sterker nog, dat vinden ze juist leuk! Dankzij de intelligentie van dit ras vinden ze het leuk om uitgedaagd te worden, want anders gaan ze zich maar vervelen.

Je kunt, als je het je hond goed aanleert, in principe je Cane Corso best wel goed alleen laten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hem heel veel en heel erg lang alleen laat, maar een paar uur zou geen probleem moeten zijn. Let er wel op dat hij van tevoren genoeg beweging heeft gehad, anders gaat hij zich vervelen en dan kan hij dingen in huis gaan slopen. Ook met andere dieren kan dit ras goed omgaan.

Leer alles over jouw lieve Cane Corso

Wil je álles leren over jouw Cane Corso? Bekijk dan ook het Cane Corso Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

Het verschil tussen een reu en een teef

Natuurlijk zit er qua grootte al een verschil tussen de reu en de teef van de Cane Corso. Zo is het teefje een stuk kleiner. Daarnaast is ook de ontwikkeling van het mannetje anders dan die van het vrouwtje. Zo is teefje over het algemeen eerder volwassen. Zij is namelijk tussen de 2 en de 3 jaar al volwassen, terwijl een reu dit is wanneer hij tussen de 2 en de 3 jaar oud is. Bij grotere honden zoals de Cane Corso is het vaak zo dat de reu dominanter is dan het teefje, die een wat zachter karakter heeft.

Het baasje moet ook duidelijk boven de reu staan. Er wordt wel eens gezegd dat een teefje makkelijker is dan een reu, maar dit is lang niet altijd zo. Het karakter van de hond speelt namelijk een grote rol in zijn gedrag.  

Is een Cane Corso gevaarlijk?

Je zou misschien denken dat de Cane Corso een gevaarlijk ras is, maar niets is minder waar. Helaas heeft hij nog altijd dit imago door zijn verleden en omdat sommige baasjes hier nog altijd mee doorgaan door hun Cane Corso bijvoorbeeld een halsband met spikes om te doen. Daarnaast kiezen mensen dit ras ook uit dankzij hun agressieve en wilde imago en niet omdat het hen een lieve of leuke hond lijkt, waardoor het slechte imago ook in stand wordt gehouden. Wanneer je je hond goed opvoedt, is hij echter helemaal niet agressief.

In sommige landen staat de Cane Corso echter wel op de lijst van gevaarlijke hondenrassen. In dit geval moet je toestemming hebben om een Cane Corso te mogen hebben. Deze toestemming kun je krijgen door een goede training en voldoende aandacht zodat de hond een lief karakter krijgt.

Zo is de Cane Corso als puppy

Als puppy is de Cane Corso heel erg speels. Na pas drie jaar zijn ze volwassen. Het is belangrijk dat je in de puppytijd je hondje meteen goed en consequent opvoedt, want daar heb je dan de rest van zijn leven nog plezier van. Je krijgt dan een zelfverzekerde, stabiele en trouw hond. Gelukkig is dit ras heel intelligent, waardoor je hem ook goed kunt trainen.

Ook is het heel belangrijk dat de Cane Corso als puppy meteen goed leert socializen. Dit moet je niet alleen met mensen doen, maar ook met andere dieren. Het is daardoor namelijk een stuk gemakkelijker voor de hond om op latere leeftijd met andere dieren of met mensen om te gaan en dan is de Cane Corso ook heel geschikt als gezinshond.

Wanneer je een puppy Cane Corso hebt, zul je al snel merken dat hij ontzettend snel groeit en dat is niets om je zorgen over te maken. Het is namelijk hartstikke normaal. De puppy eet namelijk heel veel, waardoor hij logischerwijs ook snel groeit. Let er wel op dat je pup ook genoeg beweging krijgt, want anders loop je kans dat hij overgewicht krijgt.

In de eerste paar maanden krijgt je pup flink wat spieren, terwijl zijn skelet nog niet zo sterk is. Je kunt dus in het begin wel veel met je hond spelen zodat hij actief bezig blijft, maar vermijd lange wandelingen, traplopen en laat hem ook nog niet meelopen langs de fiets. Er kan dan blijvende schade aan zijn aangericht worden.

Het zindelijk maken van de Cane Corso

Wanneer je je puppy net hebt, wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk zindelijk maken. Hiermee voorkom je namelijk dat je hond veel in huis poept of plast. Om deze reden beginnen de meeste baasjes al vanaf de eerste dag met een zindelijkheidstraining. De Cane Corso mag dan wel een intelligente hond zijn, houd er wel rekening mee dat dit proces nog wel eens mis kan gaan en vooral in het begin. Je hond zal echt wel eens binnen zijn behoeftes doen. Het heeft geen zin om boos te worden op zulke momenten.

Het hoort er nou eenmaal bij en je hond zal niet zo goed snappen wat hij precies fout heeft gedaan. Je kunt natuurlijk wel ‘nee’ tegen hem zeggen op deze momenten, want dit woord zal hij al snel leren. Spreek heel duidelijk, zodat je hond goed weet dat dit gedrag niet oké is.

Hoe het dan wel moet? Geduld en consistentie zijn twee hele belangrijke dingen bij het zindelijk maken van je hond. Je kunt het beste veel met je hond naar buiten gaan en veel wandelingen maken. Puppy’s hebben een kleine blaas en ze zijn graag buiten. Ze zullen dan dus ook vaak buiten hun behoeftes doen.

Wees consequent in je opvoeding. Wanneer je heel boos wordt en een paar minuten later weer heel blij doet tegen je hond, zal hij er niks van snappen. Als er een ongelukje is gebeurd, kun je dus het beste je Cane Corso eventjes negeren. Dit vindt hij niet leuk en zo leert hij dat hij niet binnen mag plassen. Tot slot is het ook goed om je hond te prijzen met een snoepje of veel aandacht. De hond wil zijn nieuwe baasje graag tevreden stellen en zo te houden.

Deze voeding heeft je Cane Corso het liefst

Als puppy zijnde heeft je Cane Corso natuurlijk andere voeding nodig dan wanneer het een grote en volwassen hond is. In het begin is niet alleen de kwaliteit en de samenstelling heel belangrijk, maar ook de hoeveelheid eten. Dit is namelijk belangrijk voor een evenwichtige groei. Wanneer hij te veel of te weinig eten krijgt, verloopt de groei niet meer op een goede manier.

Dit is vrij lastig om te zien omdat je puppy nog niet zo snel aankomt qua gewicht. Vraag dus goed na bij de fokker waar je de Cane Corso koopt wat je het beste kunt geven en hoeveel.

Wanneer de Cane Corso dan volwassen is, kun je rustig overstappen op ander voedsel. Ze wennen niet snel aan verandering ,dus geef niet van de een op de andere dag ineens ander voedsel. Doe dit rustig en stap voor stap. De liefde voor voedsel blijft ook hangen wanneer de Cane Corso volwassen is, wat ervoor zorgt dat ze dan nog steeds een risico lopen op overgewicht.

Let er dus op dat je hond niet te veel eet en dat hij alleen de voedingsstoffen binnen krijgt die hij ook daadwerkelijk nodig heeft. Je kunt speciaal Cane Corso eten kopen dat wordt verkocht in speciaalzaken.

Zo verzorg je je Cane Corso

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je Cane Corso, is het belangrijk dat je hem goed verzorgt. Dit ras heeft een dikke vacht die je regelmatig moet borstelen. Het is het beste als je dit één keer in de week doet, maar het liefste zelfs nog vaker dan dit.

De Cane Corso is dankzij zijn karakter gek op avontuur en zal niet aarzelen om de bosjes in te duiken of flink door het bos te rennen. Check daarna dus altijd goed of er krassen op zijn lichaam zitten die verzorgd moeten worden. Soms kunnen deze krassen namelijk leiden tot infecties. 

De gezondheid van de Cane Corso

Over het algemeen kan een Cane Corso best wel oud worden, namelijk tussen de tien en de twaalf jaar. Dat is natuurlijk wel wanneer de hond ook onder goede omstandigheden leeft en goed verzorgd wordt. Hondenrassen zijn helaas vaak vatbaar voor bepaalde ziektes en de Cane Corso is daar geen uitzondering op.

Zo hebben ze vooral vaak last van een heup- en elleboog dysplasie. Dit is een erfelijke ziekte die je vaak ziet bij dit ras. De gewrichtskom is dan verkeerd afgelijnd, waardoor ze veel problemen krijgen aan het ellebooggewricht en het heupgewricht. Dit probleem komt ook vaker voor bij andere rassen, maar de Cane Corso is er nog vatbaarder voor.

Een ander probleem waar dit ras vatbaar voor is, is een voorste kruisbandlaesie. Dit wordt bij mensen ook wel een voetbalknie genoemd. De kruisband van de knie scheurt dan wanneer de hond tijdens het rennen of het spelen zijn achterpoot verdraait. Dit kun je herkennen aan het gedrag van je hond, hij gaat dan namelijk op drie poten lopen of hinkelen. Andere voorbeelden van gezondheidsklachten waar de Cane Corso last van kan krijgen, zijn spijsverteringsproblemen, oorproblemen, hartproblemen, en urinaire problemen.

Ze kunnen ook nog last krijgen van menselijke gezondheidsproblemen zoals bronchitis en kanker, externe parasieten zoals ringworm en teken en interne parasieten zoals hartworm en lintworm.

De prijs van een Cane Corso

Er zijn verschillende plekken waar je een Cane Corso kunt kopen. Zo kun je het proberen via Marktplaats. Hier zal het aanbod wel ruim zijn, maar er zijn helaas ook handelaren en broodfokkers die alleen maar aan hun geld denken en zieke honden verkopen. Check daarom altijd goed met wie je zaken doet, want voor je het weet heb je een ziekte hond thuis.

Gelukkig heeft Marktplaats het al wat moeilijker gemaakt voor broodfokkers door de advertenties om iets te verkopen minder anoniem te maken, maar het blijft belangrijk dat je zelf ook wat onderzoek doet naar de verkoper.

Natuurlijk kun je ook gewoon een Cane Corso kopen bij een erkende fokker. Dit duurt misschien wel wat langer, maar je weet op deze manier wel zeker dat je een gezonde hond koopt die op een zorgvuldige manier is gefokt. Je moet dan rekening houden met een prijs van tussen de €800,- en de €1200,-. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog allemaal andere kosten waar je rekening mee moet houden. Zo moet je ook nog betalen voor inenting en chip registratie en een eventuele sterilisatie of castratie.

Verder moet je betalen voor een puppytraining en voor spullen zoals een riem, een mand, voerbakjes en een speeltje. Tot slot heb je ook nog kosten die altijd terug blijven komen, zoals het kopen van voer en een jaarlijks bezoekje aan de dierenarts om ervoor te zorgen dat je Cane Corso sterk en gezond blijft.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Cane Corso?

Bekijk dan het Cane Corso Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cane Corso wilde weten in één compleet e-book!”

Cane Corso Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Cane Corso!

  • Wil je een Cane Corso kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cane Corso zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cane Corso trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cane Corso de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cane Corso en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cane Corso Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Cane Corso Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Cane Corso Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload