Home | De gezondheid van je Cane Corso: veelvoorkomende ziektes en problemen

De gezondheid van je Cane Corso: veelvoorkomende ziektes en problemen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het hebben van een hond kan je leven verruimen en een stuk leuker maken, maar helaas zitten er ook wat nadelen aan. Vooral rashonden kunnen vaak last hebben van erfelijke aandoeningen. Dit komt omdat zij op een bepaalde manier door worden gefokt om binnen het schoonheidsideaal van het ras te blijven.

Hierdoor wordt de bouw van hun lichaam anders en dit kan zorgen voor problemen. Helaas is de Cane Corso hier geen uitzondering op en ook dit ras heeft te maken met verschillende gezondheidsproblemen.

Het risico op erfelijke aandoeningen is erg hoog. Zorg ervoor dat je hier op voorbereid bent wanneer je een Cane Corso koopt en dat je dus niet voor verrassingen komt te staan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cane Corso nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cane Corso!

Veel voorkomende gezondheidsproblemen Cane Corso

Het is natuurlijk heel tof om een Cane Corso te hebben, maar het is ook heel belangrijk dat je jouw trouwe viervoeter zo goed mogelijk verzorgt. De levensverwachting van dit ras ligt rond het gemiddelde en hij zal waarschijnlijk tussen de tien en de twaalf jaar oud worden. Wel zijn er een aantal gezondheidsproblemen waar de Cane Corso last van kan krijgen. Voorbeelden hiervan zijn een heup- en elleboogdysplasie en een voorste kruisbandlaesie. En daarmee is de lijst helaas nog lang niet volledig.

Over het algemeen komt een heup- en elleboogdysplasie het vaakste voor bij een Cane Corso. Dit is een erfelijke ziekte en het zorgt voor problemen aan het heupgewricht en aan het ellebooggewricht. Bij deze aandoening is de gewrichtskom verkeerd afgelijnd. Dit is geen onbekende aandoening.

Vooral grote hondenrassen hebben hier vaak last van. Het is gelukkig geen levensbedreigende aandoening, maar het kan wel veel pijn veroorzaken. In het ergste geval kan het zelfs tot verlamming leiden.

Omdat dit een erfelijke aandoening is, is het verstandig om bij de verkoper te informeren naar de ouders wanneer je de pup koopt. Als zijn ouders dit probleem namelijk hebben gehad, is de kans dus groot dat jouw Cane Corso hier ook last van zal krijgen. Omdat het een grote hond is, zijn operaties en pijnstillende behandelingen vrij duur.

Een voorste kruisbandlaesie

Dit probleem komt ook vaak voor bij de Cane Corso. Mensen hebben hier ook wel eens last van, maar dan wordt het een voetbalknie genoemd. Een Cane Corso kan natuurlijk niet echt voetballen, maar zij kunnen wel dit probleem oplopen tijdens het spelen of tijdens het rennen. Wat er dan gebeurt, is dat dat de achterpoot verdraait waardoor de kruisband van de knie scheurt. Dit is een laesie. Je kunt dit makkelijk zien wanneer je hond er last van heeft, want op het moment dat het gebeurt, kan hij gaan janken van de pijn.

Ook gaat hij dan meteen op drie poten lopen of hinkelen. Dat komt omdat de kruisbanden ervoor zorgen dat het scheenbeen zich niet kan verplaatsen ten opzichte van de bovenbeen. Wanneer de kruisbanden verscheurd raken kunnen ze daar dus niet meer voor zorgen en wordt de knie instabiel.

Deze instabiliteit kan helaas ook nog leiden tot andere problemen. Het kan namelijk tevens schade aanrichten aan andere onderdelen in de knie waardoor je hond nog meer pijn krijgt. Zo’n kruisbandlaesie komt meestal voor in één van de voorste kniegewrichten. Wanneer dit gebeurt, kun je het beste zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan zodat er meteen naar de blessure gekeken kan worden en je hond de zorg krijgt die hij op dat moment nodig heeft.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Cane Corso (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Cane Corso Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Overige gezondheidsklachten Cane Corso

Na de heup- en elleboogdysplasie en de kruisbandlaesie zijn er nog andere gezondheidsklachten waar de Cane Corso last van kan krijgen. Dankzij zijn brede borstkas heeft hij ook al snel last van een maagdraaiing. Dit is helaas een levensbedreigende aandoening die vaak fataal eindigt. Verder zijn er ook nog chronische gezondheidsproblemen zoals problemen aan de spijsvertering, de oren, het hart, de mond, het tandvlees en de tanden.

Ook kan een Cane Corso last krijgen van voortplantingsproblemen of urinaire problemen zoals nierstenen, cystitis of blaasstenen.

Wist je dat een Cane Corso ook last kan krijgen van menselijke gezondheidsproblemen? Zo komt bijvoorbeeld kanker, diabetes, epilepsie en bronchitis ook voor bij dit ras. Er zijn ook externe factoren die voor problemen bij de gezondheid kunnen zorgen zoals vlooien, luizen, ringworm, teken, schurftmijten en vossenstaartgras.

Tot slot kan je Cane Corso ook last krijgen van interne parasieten zoals zweepworm, lintworm, rondworm, mijnworm en hartworm.

Leer alles over hoe je jouw Cane Corso gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Cane Corso zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Cane Corso Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Een erkende fokker

De meeste gezondheidsproblemen waar je Cane Corso last van kan krijgen, zijn erfelijk. De ouders geven dus hun problemen door aan hun kinderen. Het is daarom heel belangrijk dat je weet wie de ouders van jouw puppy zijn en hoe gezond zij zijn. Om deze reden kun je het beste je puppy kopen bij een erkende fokker.

Deze pluist namelijk de stamboom van de honden helemaal uit voordat hij ze een nestje laat maken. Op deze manier weet je dus zeker dat je een hond koopt die zo gezond mogelijk is. Bovendien beschikt een erkende fokker vaak over het nodige papierwerk dat aantoont dat ze alle gezondheidstesten gedaan hebben die nodig zijn. Het is dan ook niet verkeerd om een gezondheidscertificaat van jouw puppy te hebben. Een andere fokker zal dit dit misschien ook wel hebben, maar let er wel op dat zij deze kunnen vervalsen.

De dierenarts

Twijfel je of je Cane Corso last heeft van een bepaalde ziekte? Je doet er dan goed aan om even langs de dierenarts te gaan. Misschien is er wel niets aan de hand, maar het is natuurlijk altijd beter om dit zeker te weten. Een dierenarts kan jou natuurlijk uitsluitsel geven over de gezondheid van je Cane Corso.

Bovendien kan het natuurlijk ook zo zijn dat er wel degelijk iets aan de hand is. Zeker wanneer je er op tijd bij bent, zijn er dingen die er gedaan kunnen worden om het lijden van de hond zo min mogelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld medicatie mee naar huis krijgen of oefeningen die je met je hond kan doen. Soms is er een operatie voor nodig om een ziekte te verhelpen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Cane Corso?

Bekijk dan het Cane Corso Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cane Corso wilde weten in één compleet e-book!”

Cane Corso Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Cane Corso!

  • Wil je een Cane Corso kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cane Corso zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cane Corso trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cane Corso de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cane Corso en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cane Corso Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Cane Corso Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Cane Corso Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload