Home | Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Cane Corso

Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Cane Corso

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Cane Corso is niet een ras dat zomaar voor iedereen geschikt is. Het is namelijk een hele grote hond. Je moet hier dus wel tegen opgewassen zijn! Omdat het zo’n grote hond is, werd hij vroeger vaak gebruikt als waakhond om het land en het vee te beschermen. Tegenwoordig is dat niet meer zo, al is het nog steeds wel een goede waakhond.

Het is nu vooral een gezinshond. Als je dus op zoek bent naar een grote hond, dan is de Cane Corso misschien wel het ideale ras voor jou! 

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cane Corso nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cane Corso!

Zo groot is een Cane Corso

Over het algemeen is een Cane Corso iets langer dan dat hij hoog is. Hij heeft een brede en gespierde borst en rug. Een mannetje is meestal iets groter dan een vrouwtje. Hoe groot een Cane Corso moet zijn, staat natuurlijk vastgelegd in het rashandboek. Een reu mag een schofthoogte hebben van tussen de 64 centimeter en de 68 centimeter.

Een teefje is dus iets kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 50 centimeter en de 64 centimeter. Hiermee is de Cane Corso relatief gezien een grote hond.

Een grote hond weegt natuurlijk ook redelijk veel. Ook hier is het mannetje weer zwaarder dan het vrouwtje. Een teefje mag namelijk tussen de 38 kilo en de 45 kilo wegen, terwijl een reu tussen de 42 kilo en de 50 kilo mag wegen. Wanneer je Cane Corso dus zwaarder is dan dit, is er sprake van overgewicht.

Het is belangrijk dat je daar dan wat aan doet, want het is niet gezond voor je hond om overgewicht te hebben. Je kunt er dan voor zorgen dat hij meer beweegt en nagaan of je hem niet teveel eten geeft. Wanneer het maar niet lukt om je hond wat af te laten vallen, kun je altijd nog de hulp van je dierenarts inschakelen.

Gewicht en grootte: niet voor iedereen geschikt

De grootte van de Cane Corso zorgt ervoor dat niet iedereen geschikt is om deze hond te hebben. Dit ligt ook wel deels aan zijn karakter. Het is namelijk een statige en sterke hond die ook nog eens erg dominant kan zijn. Dat komt omdat hij vroeger gebruikt werd als waakhond of als vechthond. Die zie je nog steeds een beetje terug, waardoor hij nog steeds avontuurlijk is.

Sowieso heeft dit ras een baasje nodig die duidelijk boven hem staat en nog dominanter is. Je moet hiervoor streng en consequent zijn in je opvoeding, maar dit ook blijven naarmate hij ouder wordt.

Bovendien moet je hem ook fysiek aan kunnen. Je zult er natuurlijk niet mee gaan vechten, maar wanneer jullie aan het wandelen zijn en hij ziet ineens een diertje waar hij achteraan rent, dan moet je wel genoeg kracht hebben om hem tegen te houden. Als jou dat niet lukt, dan lig jij namelijk op de grond te kijken terwijl jouw hond allang uit het zicht is.

Je wil natuurlijk niet hebben dat hij ineens een kleiner hondje aanvalt dat hij op straat ziet lopen. Een grote hond als een Cane Corso moet dus een baasje hebben met overwicht en gezag die zijn hond goed in bedwang kan houden wanneer dit nodig is.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Cane Corso (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Cane Corso Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Waar moet je rekening mee houden bij een grote hond?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een grote hond als huisdier. Een grote hond zoals de Cane Corso heeft ook veel energie en is dus het liefste actief bezig. Dit ras is dus niet geschikt voor mensen die weinig ruimte hebben voor de hond om zijn energie kwijt te kunnen. Het liefste heeft deze hond een groot huis met een grote tuin en gaat hij daarnaast nog elke dag een flinke wandeling met zijn baasje maken.

Je kunt natuurlijk alsnog wel kiezen voor een Cane Corso wanneer je een klein huis of een kleine tuin hebt, maar je moet er dan wel voor zorgen dat hij toch nog genoeg beweging krijgt. Dit kan natuurlijk al heel gemakkelijk door elke dag met je hond naar een park te gaan zodat hij kan spelen en door flinke wandelingen te maken.

Als je hond niet genoeg beweging krijgt, dan gaat hij zich vervelen en dan laat hij baldadig gedrag zien. Dit is niet om dwars te zitten of om jou te pesten, maar gewoon omdat hij dan niet goed zijn energie kwijt kan.

Leer alles over de kenmerken van jouw Cane Corso

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Cane Corso? Bekijk dan ook het Cane Corso Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

De nadelen van de grootte van de Cane Corso

Sommige mensen vinden het heel leuk om zo’n grote hond te hebben, maar er kunnen ook wat nadelen aan zitten.

Daarnaast zijn er ook nog andere dingen waar je misschien niet bij stilstaat wanneer je kiest voor een grote hond zoals de Cane Corso. Ze zijn namelijk ook een stuk duurder dan kleinere honden. Ze eten meer brokken, dus je moet meer eten voor ze kopen, ze slapen in een grotere hondenmand en speelgoed voor grote honden is meestal duurder dan speelgoed voor kleine honden. Ook operaties aan grotere honden zijn soms wat duurder. Ook hebben zij meer pijnstillers of medicatie nodig, waardoor een behandeling bij de dierenarts dus ook duurder kan zijn met een grote hond.

De voordelen van de grootte van de Cane Corso

Natuurlijk heeft de grootte van een Cane Corso ook wat voordelen. Ten eerste is zo’n grote hond natuurlijk heerlijk om mee te knuffelen omdat je hem dan echt goed vast kunt pakken. Wie wil er nou niet zo’n grote knuffelbeer hebben? Daarnaast is het ook leuk om met hem te spelen of om een lange wandeling te maken, want hij zal hier nooit te moe voor zijn.

Verder wordt er van grote honden ook gezegd dat ze gemakkelijker zijn om te trainen en bij de Cane Corso is dit zeker waar. Ook wordt er gezegd dat grote honden aanhankelijker zijn en ook dat klopt bij de Cane Corso. Een grote hond als de Cane Corso is verder ook zeer geschikt als waakhond en hij zal er alles aan doen om zijn baasje te beschermen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Cane Corso?

Bekijk dan het Cane Corso Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cane Corso wilde weten in één compleet e-book!”

Cane Corso Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Cane Corso!

  • Wil je een Cane Corso kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cane Corso zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cane Corso trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cane Corso de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cane Corso en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cane Corso Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Cane Corso Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Cane Corso Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload