Home | Is een Cane Corso gevaarlijk? En wat kan je er als baasje aan doen?

Is een Cane Corso gevaarlijk? En wat kan je er als baasje aan doen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Cane Corso is misschien wel een grote en soevereine hond, dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat het ook een gevaarlijke hond is. Het is namelijk een hele lieve hond die erg trouw is aan zijn baasje en graag samen gaat wandelen. Dankzij zijn grote verschijning kan hij er al snel gevaarlijk uit zien.

Bovendien ligt dit gevaarlijke imago ook wel een beetje aan de geschiedenis van dit ras. Wel is het in ieder geval een hele goede waakhond en in geval van nood zal hij zonder enige twijfel zijn baasje verdedigen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Cane Corso nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Cane Corso!

Het imago van de Cane Corso

De Cane Corso heeft helaas het imago dat het een gevaarlijke, wilde en agressieve hond is. Dat is erg jammer, want lang niet elke hond binnen dit ras is wild of agressief. Wel zie je dat dit ras nog altijd een stoer baasje heeft. Het is helaas zelfs zo dat mensen de Cane Corso uitkiezen dankzij dit imago, omdat ze een stoere hond willen hebben.

Soms doen ze hun hond dan ook nog een leren halsband om met metalen spikes, waardoor het slechte imago van de hond alleen maar in stand wordt gehouden. Dat is natuurlijk niet de juiste reden om een Cane Corso te nemen, want als je hem gewoon goed opvoedt, is het helemaal geen gevaarlijke hond. Dankzij de grootte van de hond kan hij best wel intimiderend overkomen, wat ook niet bepaald meehelpt in zijn imago. 

Lijst met gevaarlijke hondenrassen

Mede dankzij zijn gevaarlijke imago, staat de Cane Corso in sommige landen op de lijst van gevaarlijke hondenrassen. Als dat zo is, moet je toestemming hebben om een Cane Corso te mogen hebben als huisdier. Veel aandacht en een goede training is daarom essentieel voor dit ras.

Door hem meteen vanaf zijn jonge jaren goed op te voeden, zul je al snel zien dat het gewoon een hele lieve hond is. Hij zal dan niet zonder goede reden ineens agressief worden.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Cane Corso (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Cane Corso Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De geschiedenis van de Cane Corso

Hoe komt het dan toch de de Cane Corso zo’n gevaarlijk imago heeft? Nou, dat heeft alles te maken met de geschiedenis van dit ras. Het is al een heel oud ras en hij is afkomstig uit het zuiden van Italië. Wat de betekenis van de naam Cane Corso is, is niet helemaal duidelijk. Cane betekent hond, maar over het woord Corso bestaat nog enige verwarring. Het zou namelijk af kunnen komen van het Griekse woord kortos dat landgoed omheind met een hek betekent. Het kan echter ook komen van het Latijnse woord cohors dat beschermer of bodyguard betekent.

Tot slot kan het ook nog van het Keltische woord corso afkomen, dat machtig betekent. In ieder geval is wel duidelijk dat het vroeger een stoere hond was die in werd gezet als bewaker of als machtige hond.

De Cane Corso werd vroeger namelijk ook gebruikt als waakhond. Zijn voornaamste doel was dan om het vee te beschermen tegen wolven en om het land te beschermen tegen dieven die iets wilde stelen van de boerderij. Daarnaast werd hij vroeger ook gebruikt als vechthond. Hij werd dan losgelaten in een arena en werd losgelaten op wilde zwijnen.

Ook werd de Cane Corso ingezet als jachthond en dan werd er vooral gejaagd op groot wild. Dit ras werd vroeger dus gefokt als werkhond die moest waken en moest vechten om zichzelf en zijn baasjes te beschermen.

Hoe voed je het beste je Cane Corso op?

Die wilde kant zit misschien wel een beetje in het karakter van de Cane Corso, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat elke hond binnen dit ras zo is. Laat dit vooroordeel je dus niet in de weg staan wanneer je een nieuwe hond uit gaat zoeken. De opvoeding van de hond speelt namelijk een hele grote rol in zijn karakter.

Als je hem goed en consequent opvoedt, dan zal het echt geen agressieve hond worden. Zo kan ook de Cane Corso gewoon een gezinshond zijn. Uiteraard is het wel altijd verstandig om een oogje in het zeil te houden wanneer je hond met je kind speelt, maar dit is bij elk ras zo.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Cane Corso

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Cane Corso? Bekijk dan ook het Cane Corso Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Het karakter van de Cane Corso

Als de Cane Corso geen gevaarlijke hond is, hoe is zijn karakter dan wel? Deze hond is heel speels en leergierig. Hij heeft een heel lief karakter en heel loyaal naar zijn baasje toe. Het is echt een huisdier voor een gezin, want hij vindt het heerlijk om actief bezig te zijn en om samen te spelen.

Het is ook een hele intelligente hond, dus je kunt hem ook redelijk gemakkelijk wat trucjes aanleren. Wel moet je af en toe met nieuwe trucjes komen, anders kan je hond zich al snel gaan vervelen.

De Cane Corso is zeker wel een goede waakhond. Daar werd hij vroeger immers ook voor gebruikt, dus dat zit nog steeds in zijn karakter. Wanneer er een voor de hond onbekend persoon het huis binnen komt, zal hij dan ook terughoudend en anders reageren. Als zijn baasje dan aangeeft dat het oké is, zal hij wel rustig worden, maar hij kan nog steeds de kat uit de boom kijken en rustig in een hoekje alles in de gaten houden. Wanneer er iemand binnen komt die niet binnen hoort te komen, zal hij dit ook voelen. Hij zal misschien niet direct aan gaan vallen, maar hij wil wel zijn gezin bewaken.

Houd er rekening mee dat de Cane Corso wel gewoon een heel actieve hond is die zijn energie kwijt wil. Het is namelijk ook een heel grote hond en hij is zeker niet lui. Als je kiest voor dit ras, is het dus ook belangrijk dat je genoeg ruimte hebt zodat hij zijn ding kan doen of dat je vaak genoeg een flinke wandeling met hem maakt.

Zodra hij namelijk zijn energie niet goed kwijt kan, zal hij zich gaan vervelen en dan wordt hij ook vervelend. Dit doet hij niet expres, maar het is gewoon een teken dat hij meer uitgedaagd moet worden en dat hij wil spelen of naar buiten wil.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Cane Corso?

Bekijk dan het Cane Corso Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Cane Corso wilde weten in één compleet e-book!”

Cane Corso Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Cane Corso!

  • Wil je een Cane Corso kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Cane Corso zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Cane Corso trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Cane Corso de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Cane Corso en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Cane Corso Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Cane Corso Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Cane Corso Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload